please wait, site is loading

Blog

Paine de Secara Integrala 100%

Posted on: 18/02/2015 by Narcis Virgiliu | No Comments

Paine de Secara Integrala 100%

 
Va povesteam de anul trecut ca am eliminat definitiv painea din faina de grau si am trecut exclusiv pe PAINE DE SECARA INTEGRALA 100%.
 
Motivul principal fiind ca painea de secara nu contine gluten, are o aroma si un gust deosebit specific painii integrale si as putea spune ca are un usor gust de caramel insotit de o textura densa si putin umeda la interior cu un invelis destul de crocantzos.
 
Astazi postez si retzeta deoarece ea va reprezenta “baza” multor mancaruri viitoare gen bruschete sau sandvisuri.
 
Procesul de preparare este destul de lung dar efortul este minim, diferenta fiind ca aceasta paine nu se framanta deloc. O conditie de baza este sa aveti deja maia de secara gata pregatita.
 
INGREDIENTE:
Maia de Secara (gata preparata si activa) 400gr.
Faina Integrala de Secara 300gr.
Ulei de Masline presat la rece (sau obisnuit) 2 linguri
Apa 140 ml
Miere 2 linguri
Sare optional (personal nu folosesc)
 
Paine de secara integrala 100%
 
Mod de preparare:
1). Amestecam foarte bine maiaua de secara (gata preparata si activa) cu toate ingredientele lichide, respectiv: uleiul, apa, mierea. Daca doriti sa adaugati ierburi aromatice, gen cimbru, rozmarin, marar, coriandru, etc (pentru o paine de cina sau pranz) sau merisoare, stafide, goji, etc (pentru o paine dedicata micului dejun) acum este momentul ideal.
2). Adaugam faina de secara, proaspat macinata. Personal folosesc o moara Komo, insa daca nu aveti una puteti cumpara faina din comert, insa trebuie sa va asigurati ca este 100% de secara. Amestecati cu o lingura de lemn sau cu o spatula de silicon, nu introduceti mainile, aluatul este unul foaaaaarte lipicios.
3). Dupa cum ati observat nu am folosit deloc termenul framantat deoarece nu exista o framantare propriu-zisa, aluatul se amesteca si atat, dupa care vasul fie se acopera cu folie alimentara fie cu un capac apoi se introduce in frigider pentru 24 ore, timp in care va urma o fermentare de lunga durata.
4). Dupa 24 ore scoateti vasul din frigider, rasturnati compozitia pe o masa tapetata cu faina de secara si incercati cu mainile sa ii dati o forma alungita, ca pentru o tava de chec.
5). Ungeti cu putin ulei si tapetati forma de chec cu faina de secara sau puteti la fel de bine sa folositi hartie de copt.
6). Intre 2 si 4 ore se lasa la crescut intr-o camera calduroasa pana cand compozitia va umple tava. Daca doriti acum este momentul sa va preocupati de design-ul painii si sa o ornati la suprafata cu fulgi de secara exact ca in imaginea alaturata, cu seminte de floarea soarelui sau chiar cu un mix de seminte, nu inainte de a pensula suprafata painii cu apa.
7). Coacerea se realizeaza la o temperatura de 205 grade C (cuptorul preincalzit) intr-un interval de 60-90 minute in functie de cuptor si de cat de umed va doriti interiorul painii. Despre acest lucru va veti da seama pe parcurs, sunt persoane care prefera miezul painii umed si altele care-l doresc uscat ca la o paine normala.
8). La final lasati painea sa se raceasca acoperind-o cu un prosop de bucatarie usor umed.
 
Pofta Buna!
 
aparate foto digitale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen − 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>