please wait, site is loading

Blog

Vadu Inaintea Dezastrului

Posted on: 24/08/2011 by Narcis Virgiliu | 8 Comments

Pace voua cititorilor,

In perioada 12-19 august am campat iar la Vadu, de aceasta zona m-am indragostit acum 8 sau 10 ani, aproape ca nici nu mai tzin minte, parca m-am nascut acolo atat de familiar imi este locul,  sunt dependent si incerc sa ma bucur de el  conform legilor in vigoare astfel incat mi-am luat inclusiv legitimatie de acces si campare.

 

 

 

Guvernatorul Biosferei Deltei Dunarii, Grigore Baboianu, crede ca “Turiştii preferă plaja de la Vadu, pentru că este aproape de Năvodari şi Mamaia”,  din punctul meu de vedere este o parere gresita, oamenii prefera Vadu deoarece este o a doua Vama Veche si asa cum imi spunea un prieten Vadu este: “Zona de Libertate”.

 

 

 

 

Traind intr-o tzara in care suntem ingraditi la tot pasul nu este de mirare de ce Vama Veche, Vadu si Corbu sunt atat atragatoare pentru turism, insa atunci cand libertatea este prost inteleasa sau nesimtirea si inconstienta fac front comun aflam ce se intampla din Jurnalul .

Daca nu aveti timp sa cititi tot articolul din Jurnalul va spun ca pe data de 20.08.2011, dupa-amiaza la Vadu a izbucnit un incendiu puternic care a mistuit 300 de hectare, focul a distrus stuful şi vegetaţia şi a ucis sute de păsări, mamifere, insecte, broaşte şi şerpi, afectând iremediabil biodiversitatea acestei arii naturale protejate inclusiv de legislaţia europeană.

 

 

 

Grigore Baboianu afirma că:  deocamdată, nu se poate spune dacă incendiul a fost cauzat de turişti sau de crescătorii de animale, urmând să fie făcută o investigaţie pentru identificarea vino­va­ţilor. “Mai sunt şi turişti ocazionali acolo, în ciuda încercărilor noastre de a restrânge turismul neorganizat, care poate să aibă şi aceste efecte, mai sunt şi crescători de animale care ocazional îşi lasă animalele şi au interes ca în perioada de toamnă când uscăciunea e foarte mare să elimine această vegetaţie uscată ca să fie accesibilă cea verde.”

 

 

 

 

Imi pare sincer rau nu cunosc cu exactitate cauzele si asa cum declara chiar guvernatorul intr-un alt comunicat nu avem specialisti care sa elucideze acest caz,  personal pe data de 12 si 13 am vazut cam la ce nivel de inconstienta se afla unii turisti si dupa indelungi campari va spun sincer ca m-am ingrozit, iata trei exemple care puteau declansa dezastrul de la Vadu:

1. focuri de tabara inalte de peste 4 m

2. zeci de lampioane lansate de pe plaja

3. lumanari aprinse in pungi de hartie puse pe plaja

toate acestea pentru un feng shui de calitate la malul marii, unele dintre scene chiar imortalizate…

 

 

 

Acum ca si data trecuta am stat si m-am intrebat incontinuu, unde sunt inspectorii de la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, am stat 7 zile la Vadu si nu a venit niciunul care sa-si faca pur si simplu datoria sa vada cine are dreptul sa campeze si cine nu…

Sa fie pace !

8 Responses

  1. Ciprian Grigorescu — 24/08/2011 at 13:04

    …se ocupa cu timpul liber si in timpul liber dorm…frumos reportaju’

    Reply
  2. feri — 24/08/2011 at 20:01

    …..mda ..! am fost si eu de citeva ori la corbu,vadu ,canalul 5 ,portita …si toata zona pina la sulina …!
    cred ca valoarea locurilor in care ne simtim bine …depinde numai de noi ..adica de transferul de valoare si calitate care porneste din noi …!
    tot ce ne este oferit sub forma de turism ..( de oricare tip…) este manipularea si exploatare ….! daca eu ma simt bine la rasarit la vadu …sigur se gaseste cineva sa organizeze rasarit la vadu …! asta a fost si la vama …! prin anii 70 cind a fost epoca de glorie a vamii …ca si cea din anii 80 vama era rezistenta maxima …supapele de reasezarea a echilibrului interior ..aco0lo erau …in pielea goala nu purta nimeni microfoane …! astazi imi este jena sa mai merg la vama cind pe plaja este mai mult de un ciine costeliv ..! de asta prefer sa ma duc iarna …toamna tirziu cind deja este frig sau primavara …! alta mare pentru mine nu exista …!si nici nimic …! prin 95 un japonez imi spunea ca se simte ca un rege pe salupa cu care faceam un tur al deltei impreuna cu familiile …de ce l-am intrebat..?
    – pentru ca in japonia oriunde te duci sunt 100 in fata ta soi 100 dupa tine …!
    nu exista intimitate in turism ..! nicaieri ..! viata noastra este asa cum este …dar noi putem rupe din ea dumicati de placere si beatitudine pe care sa-l impartim cu cei apropiati …!
    ..nu simt nevoia sa impart nici macar pe blog stari si trairi decit cu aceia pentru care …linistea ,frumosul,echilibrul si fotografia …sunt valori ..!

    Reply
  3. Emil — 25/08/2011 at 11:38

    Am fost si eu aproape un deceniu la Vadu dupa ce n-am mai incaput la Vama si s-a privatizat Portita si in toti acesti ani n-am vazut vreun incendiu provocat de turisti, indiferent daca faceau focuri de tabara seara pe malul marii sau doar gratare. Am vazut in schimb frecvent in ultiii ani focuri de miristi in toata zona de la Doua Cantoane pana la Corbu, unele uriase, intinse pe zeci de km. Am sunat de fiecare data la 112 sa anunt mai ales cand erau langa sosea si nu puteai cevedea la 10 metri. Asadar povestea cu focul de la turisti sau cea cu tigara aruncata mi se par tinte false. Cu mici exceptii cei care campeaza la vadu sunt oameni indragostiti de mare, soare si natura si au respect fata de plaja si mediu. N-ar face niciodata o asemenea prostie sa incendieze papurisul, mai ales ca focul s-ar putea intoarce catre plaja. Am avut in urma cu doi ani un adevarat cosmar cand fumul de pe miristi a fost adus pe plaja de vant si abia se putea respira..
    Din pacate zona este puternic vizata de afaceri imobiliare in care sunt implicati oameni politici de toate calibrele din Constanta, Bucuresti, Corbu si Sacele si se doreste desfiintarea totala a accesului in zona pentru a se face o noua Mamaie.
    O simpla bariera de taxare, cateva pubele, o instalatie de apa potabila in zona si repararea drumului de acces ar putea face din Vadu paradisul turistilor corturari si ar aduce si bani la bugetul local cu care sa se intretina toate aceste amenajari.

    Reply
  4. Cristi — 30/08/2011 at 12:14

    Eram si eu acolo in timpul incendiului si ma durea sufletul. Merg doar de 4 ani dar ma simt legat de locul ala. Un mic “remember Vadu” si din partea mea: Plaja Vadu cum era odata

    Reply
  5. Aurelia Andronescu — 01/09/2011 at 15:18

    Domnule Virgiliu ce aparatura s-a folosit pentru foto reportajul de mai sus si cum a fost realizata cea de-a 12 fotografie si ultima ? Multumescn!

    Reply
  6. Narcis Virgiliu — 07/09/2011 at 10:16

    © Aurelia

    – Nikon D700
    – Nikon AF 20mm f/2.8 D
    – Nikon 50mm f/1.4 AF-S
    – Nikon AF-S VR ED 70-200/F2.8G IF

    Cele doua fotografii de care ai amintit mai sus sunt facute dupa “retzeta” urmatoare: expunere lunga gen 4 minute, ISO 200, f:16 si “desenat” cu lumina provenita de la o lanterna pe subiectul din prim plan

    Simplu 😉

    Reply
  7. Alex — 14/09/2011 at 10:46

    Pozele din acest reportaj sunt minunate, numa pacat ca in ziua de azi sunt prea putini care isi mai dau interesul sa aiba grija de mediul inconjurator.

    Reply
  8. polimedia.us/fain/ — 18/11/2011 at 20:48

    Narcis Virgiliu blog — Vadu Inaintea Dezastrului…

    “In perioada 12-19 august am campat iar la Vadu, de aceasta zona m-am indragostit acum 8 sau 10 ani, aproape ca nici nu mai tzin minte, parca m-am nascut acolo atat de familiar imi este locul, sunt dependent si incerc sa ma bucur de el conform legilor…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 5 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>