Buna popor vesel si frumos!
Pentru acest sfarsit de saptamana v-am pregatit o reteta delicioasa de tarta cu mere, dulceata de gutui, scortisoara din belsug si anason stelat..Raiul pe pamant al papilelor gustative 😉
Ingrediente aluat:
Faina alba de patiserie, deci “000” 350 gr
Apa calda 125 ml
Ulei de rapita (sau de floarea soarelui) 110 ml
Esenta vanilie 25ml
Praf de copt 10 gr
Mod de preparare aluat:
1) Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate: faina si praful de copt
2) Se formeaza un gol in centru ridicandu-se faina pe margine si se toarna restul ingredientelor in mijloc.
3) Amestecati bine cu o lingura de lemn sau cu o spatula de silicon.
4) Scoateti aluatul pe blat si framantati-l 5 minute +/-
5) Lasati-l 30 minute la odihnit
6) Luati-l din nou la framantat aproximativ 2 minute
* Rezultatul este un aluat catifelat si usor de manevrat nefiind lipicios.
Ingrediente compozitie:
Dulceata de gutui 300-350 gr.
Mere 600 gr cantitate cantarita dupa stoarcere
Esenta vanilie 15 ml
Esenta lamaie 15 ml
Anason Stelat 5 stele
Scortisoara 1,5 lingurite
Mod de preparare general:
1) Impartiti aluatul in doua si intindeti prima parte cu un facalet, astfel incat sa creati o foaie mult mai mare decat diametrul tavii de tarta, aluatul este unul usor elastic si are tendinta sa se retraga dupa ce-l asezati in tava.
2) Pensulati tava de tarta cu foarte putin ulei.
3) Asezati foaia intinsa in tava si modelati-o dupa forma acesteia fara sa-i taiati acum marginile, dand aluatului suficient timp sa se retraga.
4) Dati merele pe razatoarea mare si amestecati-le cu scortisoara si anasonul stelat macinat intr-o rasnita. Lasati-le timp suficient cat sa-si lase zeama.
5) Intindeti dulceata la baza tartei si nivelati cu o spatula de silicon apoi adaugati merele date pe razatoare, nu inainte de a le stoarce. Dupa ce le stoarceti adaugati si esentele si amestecati-le omogenizand compozitia.
6) Intindeti cea de a doua parte de aluat si decupati-o cu o forma cutter urmand sa decorati tarta la suprafata.
7) Introduceti tarta in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 90 minute +/- in functie de cuptor sau pana in clipa in care tarta are o culoare bruna.
Pofta buna!
* Alte tarte gasiti aici: http://narcisvirgiliu.ro/tarta-cu-spanac/ ; http://narcisvirgiliu.ro/reteta-tarta-de-dovleac-cu-dulceata-de-caise/
Leave a Reply